VIDEO | Mircea Geoană, către noii studenți: Noi, românii, avem ceva în plus față de celelalte popoare. / România se află astăzi într-o cursă pentru recuperarea timpului istoric pierdut

Publicat: 04/10/2022, 18:00

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, „a incitat” tinerii reveniți la cursuri, la Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, să demonstreze lumii că românii sunt inteligenți și  harnici și să reînvie povestea de succes a agriculturii românești.

Secretarul general adjunct al NATO și președinte fondator al Aspen Institute România i-a încurajat pe studenți, în prima zi a anului universitar 2022 – 2023, să își atingă întregul potențial.

„În aceste vremuri de mare transformare, trebuie să ne ghidăm și după înțelepciunea înaintașilor noștri, care continuă să ne fie ghid și îndemn, și citez: «Consolidarea agriculturii trebuie să se sprijine pe puternice organizații de cercetare științifică, de învățământ agronomic, de educare a țărănimii, de valorificare a producției, pe ridicarea satului în toate formele», spunea părintele agriculturii moderne a României, Gheorghe Ionescu Șișești”, a subliniat Mircea Geoană.

„Crizele vor continua să apară”

„Noi, românii, avem ceva în plus față de celelalte popoare. Avem privilegiul de a ne fi născut și de a trăi într-o țară bogată în potențial agricol și mediu natural. Acest potențial este, poate, trăsătura cea mai statornică a mândriei noaste naționale. Și tocmai pentru că suntem deținătorii și prizonierii acestui potențial, avem responsabilitatea de a-l exploata până la capăt”, a spus Mircea Geoană, adăugând însă că, în prezent, la fel ca și în cazul altor povești românești de succes, „ne oprim la jumătatea drumului”.

„Ne mândrim nu faima de a putea fi grânarul Europei, fără, însă, să fim. Ne mândrim cu aspirația de a hrăni o mare parte din țările lumii, fără însă să le hrănim. Suntem inteligenți și harnici, o știm cu toții și ne-o tot repetăm. Dar nu reușim s-o dovedim lumii întregi. O ținem, uneori, numai pentru noi”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, povestea agriculturii românești este cunoscută de toată lumea și poate fi citită în orice supermarket, pe etichetele produselor de import, iar fermierii și antreprenorii locali trebuie să fie sprijiniți.

„O vedem și la modul în care tranzitul grânelor din Ucraina, prin România, a afectat ecosistemul nostru. Adevărat, trăim într-o lume globalizată, iar crizele vor continua să apară și asta nu putem influența decât marginal. Dar trăim sub valoarea noastră agricolă și industrială, iar fermierii și antreprenorii români trebuie să fie susținuți energic și explicit pentru a compensa decalajul de resurse față de competitorii lor europeni și internaționali”, a subliniat Mircea Geoană.

„Aici ne luptăm, de fapt, cu propriul defetism, cu propria mentalitate”

Secretarul general adjunct al NATO și-a exprimat credința că nimeni nu poate da vina, în acest context, pe științele vieții – agronomia, zootehnia, bioingineria medicina veterinară – nu au nicio vină.

„Noi aici ne luptăm, de fapt, cu propriul defetism, cu propria mentalitate. Una care, din păcate, spune mai mult povestea irosirii unui talent pe care îl avem, știu că îl avem și demonstrat că îl avem. În avem în cultură, în știință, în conștiință. Chiar și în politică. L-am folosit în momentele cruciale, în războaie și revoluții atunci când România a avut nevoie de el, de acest talent, ca să își îndeplinească idealurile naționale”, le-a transmis Mircea Geoană tinerilor studenți.

Totuși, spune Mircea Goană, românii nu au folosit la fel de bine acest talent în vremurile de pace, pentru a se dezvolta în ritmul statelor avansate. „Și așa, cu tot potențialul nostru, cu toate calitățile spirituale și morale, pe care le ținem strâns la piept, am rămas în urmă. Am acumulat decalaje, am adunat distanțe mari între noi și statele moderne. România se află astăzi într-o cursă pentru recuperarea timpului istoric pierdut. Istoria nu mai are răbdare cu noi și cu status quo-ul actual. În jurul nostru, întreaga lume de schimbă din nou”, a conchis Mircea Geoană.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu